Registrerings krav för alla katter - Ny lag 2023

Lag på registering av katt

Enlist en ny lag som börjat gälla sedan början av 2023, så måste du som kattägare registrera din katt. Detta gäller sedan länge redan för hundar och gäller nu samma för katter.

Vad betyder det att registrera sin hund eller katt?

Att registrera sin hund eller katt, är precis som det låter, att du registrerar ditt husdjur. Detta gör man hos Jordbruksverket och är till för att man ska ha koll över alla hundar och katter i vårt samhälle. Men även extra viktigt då man kan identifiera hunden eller katten om den skulle springa bort, vilket i sin tur leder till att du troligtvis får hem den igen om den upphittas.

Hur registrerar jag min katt

Man registrerar sin hund eller katt hos Jordbruksverket, vilket man kan göra på deras webbplats. Innan du registrerar din katt så behöver den vara ID-märkt. Detta görs med chipmärkning eller tatuering och kostar några hundralappar.

Att registrera sin katt hos Jordbruksverket kostar idag 40 kr per katt om det görs online. Vill man hellre göra det med vanliga blanketter så kostar det idag 100 kr per katt.

Måste kattungar registreras?

Ja kattungar ska registreras innan de fyllt 4 månader.

Måste alla katter registreras?

Alla katter behöver inte registreras, det finns undantag. Dock att poängtera så spelar det ingen roll om det är en innekatt eller utekatt, samma villkor gäller för båda. 

De katter som inte behöver registreras är de som är födda innan den 1 januari 2008 och dessa behöver inte heller märkas. Dock kan man göra detta ändå om man så vill.

Hur märker man sin katt?

Man märker sin katt med antigen chipmärkning eller tatuering i örat. Detta gör man hos en veterinär eller ID-mörkare. En veterinär kan både chipmärka och tatuera din katt, medan en ID-märkare med godkänd utbildning inte får tatuera.

Det är även viktigt att ha i åtanke att det ibland kan behövas att uppdatera sin katts märkning. En tatuering blir med tiden sliten och går den inte längre att tyda klart så är det dags att göra det på nytt. Det kan även hända att kattens chip blir oläsligt och behöver då också uppdateras.