Visste du att...

Här nedan har vi listat en del fakta om dur, framförallt hundar. Fakta som en del kanske inte känner till om deras egenskaper och beteenden.

1. Hundars luktsinne är minst 40 gånger bättre än vårat.

Området med celler i hjärnan som upptäcker olika lukter är cirka 40 gånger större hos hundar än hos människor. Det betyder att din hund kan ta upp mycket fler lukter än vi någonsin kunnat. Det är därför hundar ofta används för att sniffa upp människor, droger och till och med pengar!

 

2. Vissa har så bra luktsinne att de kan sniffa upp medicinska problem.

Ja, medicinska detektionshundar är en verklighet. Eftersom deras luktsinne är så bra, kan vissa hundar tränas i att sniffa upp medicinska tillstånd. De används för att diagnostisera ett visst tillstånd eller för att varna sina ägare om de behöver mer medicin. Vissa utbildas till och med för att nosa upp Covid-19!

En av dessa otroliga hundar är Medical Detection Dog Pal, som tilldelades PDSA Order of Merit. Pal spelade en viktig roll i diabetikerägaren Claires liv genom att uppmärksamma henne på förändringar i hennes blodsocker. Om de inte fångats i tid kunde dessa förändringar ha dödat henne.

3. Hundar kan nosa samtidigt som de andas

Hundar förlitar sig mycket på sitt luktsinne för att hitta mat, potentiella faror och vänner, så det behöver inte sägas att de nosar mycket. Deras näsor är designade så att dofter kan stanna kvar i näsan medan luft kan röra sig in och ut ur deras lungor samtidigt, vilket betyder att de kan andas fritt och ändå räkna ut vad den lukten är!

4. Vissa hundar är otroligt bra simmare

Alla hundar gillar ju inte vatten, men de som gör det tenderar att vara ganska bra simmare (men återigen, alla är det inte, så håll alltid ett öga på din hund ifall de bestämmer sig för att ta ett dopp).

Newfoundlands är så bra i vattnet att de i flera år har använts som vattenräddningshundar. 2016 tilldelades en modig Newfoundland vid namn Whiz,  PDSA Order of Merit för att ha räddat nio människor från havet under sin karriär som vattenräddningshund.

5. En del hundar är så snabba att de kan springa snabbare än en gepard

De flesta hundar kan lätt springa snabbare än en människa – de är byggda för att springa och jaga! Den överlägset snabbaste hundrasen är dock vinthunden. Dessa snabba sikthundar kan nå en topphastighet på 73 km/h inom några sekunder efter att de börjat springa

"Men hur slår detta en gepard?" hör vi dig fråga. Tja, medan en gepard kan komma upp till nästan 113 km/h, kan de bara hålla den hastigheten i cirka 30 sekunder. Greyhounds, å andra sidan, kan lätt springa i hastigheter över 56 km/h i 11 km. Så trots gepardens försprång skulle de snart springa om!

6. Hundar svettas inte som vi gör

När hundar svettas så ska du inte förvänta dig att de kommer att få fuktiga armhålor. Där människor svettas vattnig vätska för att kyla ner sig, producerar hundar en feromonfylld oljig substans som vi människor inte kan upptäcka (hundar vet att det finns där på grund av deras luktsinnet). Det enda stället där hundar svettas precis som oss  är på tassarna och de flåsar istället för att svalka sig. Det är därför det är så viktigt att hålla din hund sval under de varmare dagarna för att göra det lättare för dem.

7. Din hund kan vara vänster- eller högertassad

Det har gjorts en del studier kring detta och det visar sig att precis som vi, så har hundar en föredragen hand (tja, tass) att leda med. Du kan ta reda på om din hund är vänster- eller högertassad genom att ge den sin favoritleksak eller interaktiva spel och se vilken tass de använder först.

8. Hundars hörsel är jättekänslig

Vi vet alla att hundar kan höra mycket högre frekvenser än oss, men visste du att de också kan höra längre? I allmänhet kan hundar höra mycket mjukare ljud än vi kan, så de kan höra saker som är mycket längre bort.

Detta är en annan egenskap som gör dem till fantastiska sök- och räddningshundar. Även om de huvudsakligen använder näsan för att spåra, kan deras hörsel också vara till hjälp (särskilt som de kommer närmare vad de än letar efter!). Hundar som K9 Killer, som tilldelades PDSA Gold Medal för att ha hjälpt till att spåra noshörningstjuvskyttar, är utmärkta på att spåra med både lukt och hörsel.

9. Hundar har 18 muskler som styr öronen

Om du har en hund kanske du har märkt att deras öron rör sig mycket. De har faktiskt cirka 18 muskler som är ansvariga för att röra sina öron. Dessa hjälper dem att ändra riktningen på sina öron, detta för att bättre höra ljud runt sig, och spelar dessutom en riktigt stor roll i att berätta hur våra hundar mår. Mycket av en hunds kroppsspråk uttrycks genom vad deras öron gör, så en hunds öron är avgörande för att hjälpa dem att kommunicera både med oss och andra hundar.

10. Hundar är ungefär lika intelligenta som en tvååring

Studier har visat att hundar kan lära sig över 100 ord och gester, vilket sätter deras intelligens och förståelse för oss i nivå med en tvååring. Hundar är dock mycket lättare att träna än en tvååring! De används för alla sorters jobb, från militära roller till assistanshundar, eftersom de är både smarta och extremt lojala djur.