Så klipper du kattens klor

Att underhålla kattens klor genom att klippa dem med jämna mellanrum är många gånger viktigare än du kanske tror. Det är både för kattens välmåendes skull, men också för att skydda dig och ditt hem bättre, som t. ex. dina möbler, soffa, gardiner mm.

Att klippa kattens klor är inte alltid det lättaste och också därför många inte gör det så ofta som man borde. Bara tanken på det kan göra att man själv biter i sina egna naglar. Hur som helst så krävs det många gånger tålamod och övning.

Rätt verktyg för klippning av kattens klor

Först och främst gäller det att ha rätt verktyg och det som passar dig och din katt bäst. Kan vara eller klotång, men funkar även med en vanlig nagelsax för människor. Viktigt är dock att den är i bra storlek, inte för stor och inte för liten, samt att bladet är vasst. En för slö sax eller tång kan göra att kattens klo spricker och i vissa fall börjar blöda. Då kan det vara bra att ha något till hands för att stoppa blödningen. Exempel kan vara styptiskt pulver (blodstopps-pulver), majsstärkelse eller en fast och torr tvål som gnuggas mot klon.

Hos oss hittar du olika klosaxar, klotänger och filar för att klippa din katts klor. Dessa hittar du här.

Hitta rätt grepp

Logiskt vore att hålla klosaxen i en hand och kattens tass i den andra. Men eftersom katter inte lyder under några regler och är ganska impulsiva, så är risken att tassen ryker undan fortare än du ens hinner blinka. Vissa katter grejar det bra, men viktigast är att du håller tassen med ett mjukt men ändå bestämt grepp.

Ett sätt kan vara att ha katten i ditt armveck medan du med samma hand håller i tassen och då håller saxen eller tången i den andra. ett annat sätt kan vara att ha katten på bordet och försiktigt lyfta en tass i taget. Har du en lugn katt så kan det också fungera med att den får ligga på dina knän. Ännu bättre är om ni är två. Då kan den andre personen hålla i katten och/eller smeka den på sitt favoritställe för att stimulera och lugna katten. Kanske även muta med något gott.

Själva klippandet av kattens klor

när du väl fått katten och dig själv på plats så är det dags att klippa klorna. Börja med att ta kattens tass i din hand och varsamt pressa ner på toppen och botten av tassen på leden precis bakom klon. Detta gör att klon sträcker sig så att du snabbt men försiktigt kan klippa av den vassa spetsen och inte mer. Se till att inte klippa för mycket då det finns risk för att du klipper i pulpan. Detta kommer att skapa smärta för katten och få den att blöda. Därför är det alla gånger bättre att ta lite i taget eller hellre för lite än för mycket om du är osäker. Skulle du trots allt råka klippa i pulpan så sätt tryck mot den utan att klämma hela tassen. Därefter gör du som vi beskrivit ovan, tillsätt blodstoppspulver, majsstärkelse eller gnugga en fast och torr tvål mot klon. Gör därefter själv en övervägning om det är lämpligt att fortsätta att klippa kattens klor eller om det är värt att vänta till ett senare tillfälle.

Både hundaroch katter kan ha olika nyanser på sina klor. Vissa har ljusa klor medan vissa kan ha väldigt mörka. Har de mörka klor så kan det vara väldigt svårt att skymta pulpan, vilket man oftast annars kan på ljusare klor. Vid ett sådant tillfälle så gäller det att vara extra försiktig så att inte pulpan klipps. Är du alldeles för osäker så kan det vara en ide att låta en kunnig sköta klippandet.

Glöm inte att även klippa de bakre klorna, vilket är lätt att missa då man oftast bara fokuserar på de främre, och nästan glömmer bort att de ens existerar,

Hinner du inte med alla klor så ör det absolut ingen fara och för de flesta mer vanligt än ovanligt. Katter har sällan tålamodet att softa så länge. Var glad om du hinner med några stycken, så är det bara att ladda om för nästa tillfälle och ta de resterande klorna.

Här kan du även se en video på hur det kan gå till vid klippning av kattens klor.