Varför säger man att katter har 9 liv?

Vare sig du är kattägare eller inte så har du säkerligen hört en av de mest välkända uttrycken - att en katt har nio liv! Hur spännande och intressant det än låter så förstår vi nog alla att den nog inte har 9 liv. Men varför säger man då att den har 9 liv när den faktiskt inte har

Ursprung av ordspråket

Att en katt har nio liv är idag ett väl känt ordspråk. Riktigt hur det uppkom eller dess ursprung är inte riktigt klarlagt. En del säger att det är ett gammalt brittiskt ordspråk, men det finns även teorier som för oss långt tillbaka i tiden. Ända tillbaka till antikens Egypten vördade och dyrkade man katter, där det enligt en myt sägs att solguden Ra som intog skepnaden av en katt - ”The Great Tomcat” eller ”Mau” under hans besök till den undre världen där han skapade åtta andra gudar - vilket representerar nio liv i ett.

Siffran 9 har dessutom en mytisk betydelse bland flera kulturer inom både kristendomen och hinduismen. Siffran nio symboliserar gudomlig fullständighet;  i kinesisk kultur är nio ett lyckotal;  i nordisk mytologi är universum uppdelat i nio världar;  och i grekisk mytologi finns det nio muser.

Varför säger man då att katter har 9 liv?

Att man säger att katter har nio liv fast de inte har det är ganska rättfram. Det är ett begrepp som blivit ett ordspråk som grundar sig i kattens unika egenskaper. En katt är inte immun mot att dö eller överleva att bli överkörd av en lastbil, men har många egenskaper som gjort att detta begrepp myntats. 

Katter är otroligt snabba

Katter kan förlänga ryggraden genom att växelvis sträcka ut och böja ryggen, vilket möjliggör extra långa steg som ger dem möjlighet att springa 32-48 km/h under korta sträckor

Katter är otroligt flexibla

Katter har en otroligt elastisk ryggrad med 53 kotor (medan människor vanligtvis har 33).  Detta gör att de kan rotera sina kroppar i vinklar på så mycket som 180 grader och bidrar till deras otroliga rätande reflex – eller deras förmåga att landa på fötterna nästan varje gång.

 Katter är extremt spänstiga

Katters spänstiga och muskulösa ben hjälper dem att absorbera stöten från en hård landning.  De kan också hoppa så mycket som nio gånger sin längd från stående position. 

Katter är formbara

Katter har också små nyckelben, vilket gör att de kan platta till sina kroppar och tränga sig igenom omöjligt trånga utrymmen.

Slutsats 

Så har katter nio liv? Tyvärr inte. Men faktum kvarstår att katter är otroligt skickliga på att slippa undan problem. Med detta i åtanke kan vi få varje dag att räknas genom att vårda och rå om våra lurviga familjemedlemmar.