Alano Español


En iberisk kraftfull Vän

Alano Español, även känd som den Spanska Alano eller Spanska bulldoggen, är en kraftfull och lojal hundras med djupa rötter i Spaniens historia. Denna artikel ger en inblick i rasens ursprung, egenskaper och vad det innebär att äga en sådan hund.

Ursprung

Alano Español, även känd som den Spanska Alano eller Spanska bulldoggen, är en stor hundras med rötter som sträcker sig tillbaka till medeltiden i Spanien. Rasen har historiskt sett använts som jakthund, boskapsvaktare och även som krigshund, vilket vittnar om dess imponerande styrka och uthållighet.

Dessa hundar spelade en viktig roll i både boskapsskötsel och tjurfäktning, vilket har format deras tuffa, modiga och hårt arbetande natur. På 1960-talet var rasen nästan utrotad, men tack vare dedikerade uppfödare har den fått en renässans och är idag erkänd både i Spanien och internationellt. 

 

Egenskaper och Temperament

Alano Español är känd för sin styrka, mod och tapperhet, vilket gör dem till utmärkta arbets- och vakthundar. De är också kända för sitt lugn och sin balanserade natur när de inte arbetar, vilket gör dem till bra familjehundar under rätt omständigheter. Trots sin storlek och styrka är Alano Español en mycket lugn och mild ras. De är lojala mot sina familjer och skyddar dem energiskt om det behövs. Deras intelligens och tränbarhet gör dem lätta att träna, men de behöver en ägare som kan hantera en stor och kraftfull hund. De kommer bäst överens med barn och andra hundar om de introduceras korrekt och tidigt.

 

Storlek

Alano Español är en stor och robust hundras. Hanhundarna står mellan 58 till 63 cm i höjd vid manken, och tikarna mellan 55 till 60 cm. De väger mellan 30 till 40 kg beroende på kön, med hanhundar generellt större och tyngre än tikar.

Utseende och Päls

Alano Español har ett stort, muskulöst och välbalanserat utseende. De har ett stort och bred huvud, med ett unikt "hakparti" som är karaktäristiskt för rasen. Deras ögon är små och mandelformade, och de har medelstora, fallande öron.

Deras päls är kort och tjock, och kan komma i en rad olika färger, inklusive fawn, svart, tigrerad, och olika nyanser av rött.

Hur mycket päls fäller en Alano Español?

Trots deras korta päls, är Alano Español kända för att fälla regelbundet, särskilt under fällningssäsongen på våren och hösten. Regelbunden borstning kan hjälpa till att hålla lös päls under kontroll och minimera mängden päls i hemmet.

Hur mycket motion kräver en Alano Español?

Som en aktiv och energisk ras, kräver Alano Español en hel del motion. Minst en timmes aktivitet per dag rekommenderas, vilket kan inkludera långa promenader, jogging, lek och agilityträning. Dessa hundar trivs också med mentalt utmanande aktiviteter som spårning och sökspel. Utan tillräcklig motion kan de bli uttråkade och potentiellt utveckla beteendeproblem.

Är Alano Español familjevänliga?

Trots sin imponerande storlek och styrka, är Alano Español känd för att vara mycket kärleksfull och lojal mot sin familj. De är kända för att vara tålmodiga och vänliga mot barn, vilket gör dem till ett utmärkt val för familjer. Deras beskyddande natur gör dem också till utmärkta vakthundar. De kan dock vara misstänksamma mot främlingar, så tidig och kontinuerlig socialisering är viktig.

Införskaffande av en Alano Español

Att införskaffa en Alano Español bör inte tas lätt på, eftersom dessa hundar kräver mycket motion och mental stimulans på grund av sin aktiva natur. De behöver ordentligt utrymme att röra sig på, så de kanske inte passar i en liten lägenhet eller för förstagångs hundägare. Att tillhandahålla tillräcklig träning och socialisering från en ung ålder är avgörande för att upprätthålla deras psykiska och fysiska hälsa. Alano Español kan vara en mycket lojal och kärleksfull följeslagare, men de kräver engagerade ägare som kan uppfylla deras behov och kanaliserar deras energi och intelligens på ett positivt sätt.

Hur många Alano Español finns i Sverige?

I Sverige finns det 12 stycken registrerade Alano Español per 2022-12-31.