Alaskan Klee Kai

Alaskan Klee Kai Hund

Den charmiga och energiska "mini-huskyn

Alaskan Klee Kai är en relativt ny hundras som har vunnit popularitet tack vare sitt söta utseende, som påminner om en liten Siberian Husky, samt dess aktiva och lekfulla temperament.

Ursprung

Rasen Alaskan Klee Kai skapades av en kvinna vid namn Linda Spurlin i Alaska, USA, under 1970-talet. Hon började avla dessa hundar för att skapa en mindre version av den Siberian Husky, som skulle vara lämpligare som sällskapshund. Rasen erkändes officiellt 1997.

Storlek

Alaskan Klee Kai är en liten till medelstor hundras. De finns i tre storleksintervall: toy (upp till 33 cm), miniature (33-38 cm) och standard (38-43 cm). Vikten för dessa hundar kan variera från cirka 4,5 kg till 10 kg, beroende på storlek och kön.

Utseende och päls

Alaskan Klee Kai har ett liknande utseende som en Siberian Husky men i ett mindre format. De har mandelformade ögon som kan vara blå, gröna, bruna eller en kombination. Deras päls är dubbel och tjock, vilket ger dem bra skydd mot kyla. Färgerna kan variera från svart och vitt till grått och vitt, rött och vitt och även helt vitt. 

Införskaffande av en Alaskan Klee Kai

Innan du bestämmer dig för att skaffa en Alaskan Klee Kai, är det viktigt att veta att dessa hundar är mycket aktiva och behöver gott om motion varje dag. De är också mycket intelligenta och behöver mental stimulering för att förhindra beteendeproblem.

Alaskan Klee Kai är kända för att vara något reserverade med främlingar, men de är vanligtvis mycket lojala och kärleksfulla med sin familj. De är också kända för att vara utmärkta vakthundar.

Deras tjocka päls kräver regelbunden borstning, särskilt under fällningssäsongerna på våren och hösten. Trots sin tjocka päls kan Alaskan Klee Kai anpassa sig till ett varmare klimat så länge de kan hålla sig svala under de hetaste timmarna på dagen.

En Alaskan Klee Kai kan vara ett underbart husdjur för aktiva familjer eller enskilda individer som kan tillgodose deras behov av motion och mental stimulering. De är dock inte den bästa matchen för alla, och potentiella ägare bör överväga deras behov noggrant innan de tar hem en av dessa energiska och intelligenta hundar.

Hur många Alaskan Klee Kai finns det i Sverige?

I Sverige finns det 19 stycken registrerade Alaskan Klee Kai per 2022-12-31.