Alpenländische Dachsbracke

Alpine dachsbracke

Den pålitliga och hårt arbetande österrikiska jakthunden

Alpenländische Dachsbracke, även känd som den alpina Dachsbracke, är en medelstor, kraftfull och robust hundras. Känd för sina utmärkta spårningsegenskaper och sin ihärdighet i svåra terränger, har denna ras en lång historia av användning som jakthund i de österrikiska alperna.

Ursprung

Rasen har sitt ursprung i Österrike, där den har använts för att jaga i alpina terränger i flera hundra år. Alpenländische Dachsbracke används traditionellt för att spåra skadade djur efter skott, tack vare dess utmärkta luktsinne och dess förmåga att följa ett spår över långa avstånd och genom svår terräng.

Storlek

Alpenländische Dachsbracke är en medelstor hundras. Hanar och tikar mäter vanligtvis mellan 34 till 42 cm vid manken och väger mellan 15 till 18 kg.

Utseende och päls

Alpenländische Dachsbracke har en stark, robust kropp och kraftfulla ben, vilket gör dem särskilt lämpade för arbete i kuperad terräng. De har ett intelligent och allvarligt uttryck, med mörka ögon och ett brett huvud. Deras päls är kort, tät och hård, vilket ger dem bra skydd mot kyla och fukt. Pälsen kan vara svart, röd eller fawn, ofta med vita märken.

Införskaffande av en Alpenländische Dachsbracke

Innan du skaffar en Alpenländische Dachsbracke bör du vara medveten om att dessa hundar är mycket aktiva och behöver en hel del motion och mental stimulering. De trivs bäst när de får arbetsuppgifter att utföra, särskilt uppgifter som involverar spårning eller sökande.

Alpenländische Dachsbracke är kända för att vara tåliga och pålitliga. De är lojala mot sina ägare och tenderar att komma överens bra med barn. Trots detta kan deras starka jaktinstinkt innebära att de inte alltid kommer överens med andra husdjur, särskilt mindre djur som de kan se som byte.

Dessa hundar har en kort, lättskött päls men kommer att behöva regelbunden motion, oavsett väder. De kan vara bra val för ägare med tillgång till stora utomhusområden där hunden kan springa och utforska.

En Alpenländische Dachsbracke kan vara ett utmärkt val som husdjur för aktiva ägare eller familjer som kan tillgodose deras behov av motion och mental stimulering, och som förstår och respekterar deras jaktinstinkter. Med rätt träning och socialisering kan en Alpenländische Dachsbracke bli en lojal och pålitlig medlem av familjen.