American Hairless Terrier


Den skonsamma, allergivänliga följeslagaren

American Hairless Terrier, även känd som "AHT", är en unik och charmig hundras som kombinerar terrierns nyfikenhet och lekfullhet med fördelarna med en pälsfri hund. Ursprungligen från USA, är AHT den enda terrierrasen som är känd för att vara helt hårlös, vilket gör den till ett utmärkt val för allergiker eller de som föredrar en mer hygienisk hund.

Ursprung

American Hairless Terrier började som en mutation i en kull av Rat Terriers i Louisiana, USA, på 1970-talet. Ett par i kullen var helt hårlöst, till skillnad från deras pälsade syskon. Dessa unika valpar blev grunden för American Hairless Terrier-rasen, som officiellt erkändes av American Kennel Club 2016.

Egenskaper och Temperament

Likt andra terrierrasor är American Hairless Terrier en energisk, alert och nyfiken ras. De är kända för sitt vänliga och lekfulla temperament, och de trivs i sällskap av människor. De kan vara reserverade mot främlingar, men de är generellt väluppfostrade och gillar att vara i centrum för uppmärksamheten.

Storlek

American Hairless Terrier är en liten till medelstor hundras, med vuxna hundar som vanligtvis väger mellan 5 och 7 kg. Mankhöjden varierar mellan 18 till 41 cm, vilket gör dem till en mycket hanterbar storlek för de flesta hem och familjer.

Utseende och Päls

Som namnet antyder, är American Hairless Terrier en hårlös ras. De har slät, mjuk hud som kan komma i en rad färger och mönster. Deras brist på päls ger dem ett unikt utseende, och även om de kan ha ögonbryn och morrhår, saknar de hår på resten av kroppen.

Allergivänlig

En av de stora fördelarna med American Hairless Terrier är deras allergivänliga natur. Deras brist på päls innebär att de inte fäller, vilket är en vanlig källa till allergener hos andra hundraser. Detta gör AHT till ett utmärkt val för personer med hundallergier eller de som föredrar en mer hygienisk hundras.

Hur mycket päls fäller en American Hairless Terrier?

Som en hårlös ras, fäller American Hairless Terrier inte päls. Detta innebär att de inte kräver mycket grooming, även om de kan behöva skydd mot solen och kylan på grund av deras brist på naturlig isolering.

Är American Hairless Terriers familjevänliga?

Absolut! American Hairless Terriers är kända för att vara mycket sociala och vänliga hundar som älskar mänskligt sällskap. De är mycket barnvänliga och kan vara bra följeslagare för hela familjen, så länge de behandlas med respekt och vänlighet.

Införskaffande av en American Hairless Terrier

Att införskaffa en American Hairless Terrier kräver noggrann övervägning. Deras unika behov, inklusive behovet av skydd mot solen och kylan, bör beaktas noggrant. Det är också viktigt att bara köpa från ansvarsfulla uppfödare som testar sina hundar för genetiska sjukdomar och prioriterar hundarnas övergripande hälsa och välbefinnande.

Hur många American Hairless Terriers finns det i Sverige?

I Sverige finns det 377 stycken registrerade American Hairless Terriers Per 2022-12-31.