American Toy Fox Terrier

American Toy Fox Terrier

En livlig och kärleksfull miniatyrkämpe

American Toy Fox Terrier, ofta kallad "Toy Fox" eller bara "TFT", är en charmig och lekfull ras som kombinerar terrierns modiga och energiska natur med en liten, hanterbar storlek. Med sitt lätta temperament, lekfullhet och outtröttliga entusiasm, är Toy Fox Terrier en perfekt följeslagare för de som vill ha en liten men ändå robust hundras.

Ursprung

Toy Fox Terrier härstammar från USA och är en direkt ättling till Smooth Fox Terrier. Rasen utvecklades under 1900-talet för att skapa en mindre version av Fox Terrier, behålla dess modiga och glada natur men i en mindre paket. American Toy Fox Terrier erkändes officiellt av American Kennel Club 2003.

Egenskaper och Temperament

Trots sin lilla storlek har American Toy Fox Terrier mycket energi och är ofta i rörelse. De är kända för att vara väldigt snabba och har en otrolig förmåga att hoppa och klättra. Dessa hundar är mycket intelligenta, lätta att träna och tenderar att vara mycket lojala mot sina ägare.

Storlek

American Toy Fox Terrier är en liten hundras, med vuxna hundar som vanligtvis väger mellan 1,5 och 3 kg. Mankhöjden varierar mellan 21 till 29 cm, vilket gör dem till en idealisk storlek för de som föredrar mindre hundar.

Utseende och Päls

American Toy Fox Terrier har en slät, glänsande päls och en distinkt, uttrycksfull ansikte. Rasen kommer i flera olika färgkombinationer, inklusive vit med svarta och/eller brun markeringar. Deras päls är låg underhåll och kräver endast regelbunden borstning.

Hur mycket päls fäller en American Toy Fox Terrier?

American Toy Fox Terrier fäller inte mycket och anses vara en låg underhållsras när det kommer till grooming. Periodisk borstning räcker för att hålla deras päls i toppskick.

Är American Toy Fox Terrier familjevänliga?

Absolut! Toy Fox Terriers är kända för att vara mycket sociala och vänliga hundar som älskar mänskligt sällskap. De är bra med barn och gör utmärkta familjehundar. Dock bör interaktioner mellan mycket små barn och denna ras alltid övervakas, eftersom TFT:er är små och kan skadas av oavsiktlig grov lek.

Införskaffande av en American Toy Fox Terrier

Att införskaffa en American Toy Fox Terrier kräver noggrann övervägning. Rasen är överlag frisk och robust men potentiella ägare bör vara medvetna om att de kan vara känsliga för vissa hälsoproblem, inklusive patellaluxation och hundallergier. Det är också viktigt att bara köpa från ansvarsfulla uppfödare som testar sina hundar för genetiska sjukdomar och prioriterar hundarnas övergripande hälsa och välbefinnande.

Hur många American Toy Fox Terriers finns det i Sverige?

I Sverige finns det 59 stycken registrerade American Toy Fox Terriers per 2022-12-31.