Amerikansk Eskimåhund

Amerikansk Eskimåhund

En lekfull och familjevänlig ras

Amerikansk Eskimåhund, även känd som "Eskie", är en vacker, intelligent och lekfull ras som har en stark koppling till sina familjer. Med deras lysande vita päls och uttrycksfulla ögon, har dessa hundar förmågan att smälta hjärtan och skapa livslånga band med sina ägare.

Ursprung

Amerikansk Eskimåhund härstammar från de tyska Spitz-hundarna, inklusive Keeshond, Pomeranian och Volpino Italiano. Trots sitt namn, har rasen inga band till eskimåkulturen. Namnet kom till under första världskriget när allt som var tyskt var impopulärt i USA. Rasen var särskilt populär som cirkushund på 1930- och 1940-talet tack vare sin intelligens och tränbarhet.

Storlek

Denna ras finns i tre storlekar: Toy (höjd vid manken 23-30 cm), Miniature (30-38 cm) och Standard (38-48 cm). Vikten varierar från 4-5 kg för Toy, 5-9 kg för Miniature och 10-16 kg för Standardstorlek.

Utseende och Päls

Amerikansk Eskimåhund är mest känd för sin tjocka, lysande vita päls, men de kan också komma i nyanser av cream. De har vackra, alerta ögon, oftast i en mörk brun färg, och små, upprättstående öron. Deras päls består av två lager, ett tätt underlager och ett längre, rakt ytterlager.

Hur mycket päls fäller en Amerikansk Eskimåhund?

Med sin dubbla päls är den Amerikanska Eskimåhunden en ras som fäller en hel del. De fäller mest under de två årliga pälsfällningsperioderna, vanligtvis under våren och hösten, men de kan också fälla måttligt under resten av året. Regelbunden borstning, minst några gånger i veckan, hjälper till att minska mängden lös päls i hemmet.

Hur mycket motion kräver en Amerikansk Eskimåhund?

Amerikanska Eskimåhundar är aktiva och energiska hundar som kräver regelbunden motion för att hålla sig friska och lyckliga. De gillar en mängd olika aktiviteter, inklusive promenader, löpning, lek och även hundsporter som agility och lydnadsträning.

I allmänhet bör en Amerikansk Eskimåhund få minst 30 minuter till en timme av fysisk aktivitet varje dag. Detta bör vara en kombination av strukturerad motion, som promenader eller jogging, och fri lek, antingen inomhus eller i en säker, inhägnad utomhusyta.

Inte bara är fysisk aktivitet viktig för Eskies fysiska hälsa, men det hjälper också till att stimulera deras sinnen och kan bidra till att förhindra problematiskt beteende som kan uppstå ur tristess eller överflödig energi.

Det bör noteras att alla hundars behov kan variera beroende på deras ålder, hälsa och individuella temperament, så det är viktigt att anpassa motionen efter din specifika hunds behov. Det är alltid bäst att konsultera med en veterinär om du är osäker på vad som är lämpligt för din hund.

Är Amerikansk Eskimåhund familjevänlig?

Ja, Amerikanska Eskimåhundar är kända för att vara mycket familjevänliga. De är lojala, tillgiven och lekfulla vilket gör dem till ett utmärkt val för familjer med barn. De kommer också generellt sett bra överens med andra husdjur. Men det är viktigt att komma ihåg att tidig socialisering och träning är nödvändiga för att säkerställa att de utvecklas till välanpassade och väluppfostrade vuxna.

Införskaffande av en Amerikansk Eskimåhund

Om du överväger att skaffa en Amerikansk Eskimåhund bör du vara beredd på deras behov av fysisk och mental stimulering. De är aktiva och intelligenta hundar, och kommer att behöva daglig motion och lek. Deras tjocka päls behöver också regelbunden skötsel för att förhindra tovor och hålla dem ser bäst ut.

Dessutom kan dessa hundar vara något reserverade mot främlingar, så det är viktigt att ägare ger adekvat socialisering från unga åldrar för att förebygga överdriven blyghet eller aggressivitet.

Amerikanska Eskimåhundar är underbara sällskapsdjur som, med rätt vård och uppfostran, kan bli älskade och uppskattade medlemmar av familjen.

Hur många Amerikanske Eskimåhundar finns i Sverige?

I Sverige finns det endast 1 registrerad Amerikansk Eskimåhund per 2022-12-31.