Amerikansk Staffordshireterrier (Amstaff)

Amerikansk Staffordshireterrier

 

Amerikansk Staffordshireterrier, ofta kallad Amstaff, är en stark, modig och lojal ras. Trots sin robusta yttre, är dessa hundar kända för sin milda och kärleksfulla natur, särskilt mot sina familjer.

Ursprung

Amerikansk Staffordshireterrier härstammar från 19-talets Storbritannien, där bulldoggar och terrier korsades för att skapa en stark, snabb hund för sporter som tjur- och björnbetning. Efter att dessa sporter förbjöds, fördes dessa hundar till USA där de utvecklades till två distinkta raser: Amerikansk Staffordshireterrier och Staffordshire Bullterrier.

Storlek

Dessa medelstora hundar har en höjd vid manken som varierar mellan 43 till 48 cm för hanar, och 41 till 46 cm för honor. Deras vikt ligger mellan 18 till 27 kg för hanar och 15 till 24 kg för honor.

Utseende och Päls

Amerikansk Staffordshireterrier är en muskulös och kraftfull hund med ett brett huvud och korta öron. De har en kort, glänsande päls som kan komma i en mängd olika färger och mönster.

Hur mycket päls fäller en Amerikansk Staffordshireterrier?

Amstaffs fäller måttligt, men deras korta päls kräver minimalt underhåll. Regelbunden borstning kan hjälpa till att minimera fällningen och hålla pälsen frisk.

Hur mycket motion kräver en Amerikansk Staffordshireterrier?

Som en aktiv och muskulös ras, kräver Amerikansk Staffordshireterrier en hel del motion. Minst en timme av aktivitet varje dag är nödvändigt för att hålla dessa hundar lyckliga och friska. Denna motion kan inkludera långa promenader, jogging, simning, eller lek i en säker och inhägnad yta. Deras starka kroppar och skarpa sinnen gör dem också utmärkta på hundsporter som agility, lydnad och dragkamp.

Är Amerikansk Staffordshireterrier familjevänlig?

Trots deras starka utseende, är Amstaffs kända för att vara mycket kärleksfulla och familjeorienterade hundar. De är lojala, skyddande och ofta tålmodiga med barn. Dock, på grund av deras storlek och styrka, kan interaktioner mellan Amstaffs och små barn behöva övervakas, men detta är självklart individuellt från individ till individ.

Införskaffande av en Amerikansk Staffordshireterrier

Innan du skaffar en Amstaff, bör du vara säker på att du kan tillgodose deras fysiska och mentala behov. Dessa hundar kräver daglig motion och mental stimulans för att förhindra problematiskt beteende. Även om de är kända för att vara kärleksfulla och vänliga, kan de också vara reserverade mot främlingar, så tidig och konsekvent socialisering och träning är nödvändiga.

Trots deras ibland negativa rykte, kan Amstaffs vara fantastiska sällskapsdjur för rätt ägare. De är kärleksfulla, lojala och modiga hundar som kan bli underbara medlemmar av familjen med rätt träning, socialisering och kärlek.

Skillnaden mellan Amerikansk Staffordshireterrier och Staffordshire Bullterrier

Det finns två huvudtyper av Staffordshireterrier: Amerikansk Staffordshireterrier och Staffordshire Bullterrier. Dessa två raser skiljer sig åt i både storlek och ursprung, trots att de båda härstammar från samma tidiga föräldraraser.

Amerikansk Staffordshireterrier

Amerikansk Staffordshireterrier, också känd som Amstaff, är den större av de två raserna. Dessa hundar står vanligtvis mellan 43 till 48 cm i höjd vid manken och väger mellan 18 till 27 kg. De är kända för sin muskulösa byggnad, breda huvud och starka käkar.

Ursprungligen utvecklades Amstaff i USA från hundar som importerades från Storbritannien. Amerikanerna föredrog en större hund, så rasen blev större över tid. Idag anses Amstaff vara mer mångsidig än sin brittiska kusin, används i allt från hundkamp till gårdshund och till och med sök- och räddningshund.

Staffordshire Bullterrier

Staffordshire Bullterrier, Staffie, är den mindre av de två raserna, med en höjd som varierar mellan 35 till 40 cm och en vikt mellan 11 till 17 kg. Trots sin mindre storlek är Staffies fortfarande mycket starka och muskulösa hundar.

Staffordshire Bullterrier utvecklades i Storbritannien och var ursprungligen avsedda för tjur- och björnbetning, och senare för hundkamp. Trots denna stridande historia är Staffies kända för att vara oerhört kärleksfulla mot människor, och har även smeknamnet "barnvaktshund" på grund av deras tålmodighet och kärlek till barn.

Båda dessa raser är känt lojala, modiga och kärleksfulla mot sina familjer, men de har också mycket energi och kräver mycket motion. De kan vara reserverade mot främlingar och andra hundar, så tidig socialisering och träning är viktigt.

Utseende

Storlek: Som jag nämnde tidigare är den mest uppenbara skillnaden storleken. Amstaffs är generellt större och tyngre än Staffies. En vuxen Amstaff väger mellan 18 till 27 kg, medan en Staffie oftast väger mellan 11 till 17 kg.

Huvud och ansikte: Båda raserna har breda huvuden och starka käkar, men det finns några distinkta skillnader. Amstaffs har ofta en mer uttalad stop (overgången mellan pannan och nosen) och deras nosen är oftast bredare och mer kvadratisk. Staffies har en mer distinkt "tuggummi-leende", som är unikt för rasen.

Öron: Öronen kan också skilja sig. Staffies har oftast "rosöron", som viker sig bakåt vid basen och står upp vid spetsarna. Amstaffs har ofta halvupprättstående eller helupprättstående öron, beroende på om de är kupade eller inte. Dock ska noteras att kupering av öron är förbjudet i många länder, inklusive Sverige.

Päls: Båda raserna har kort, glänsande päls, men Amstaffs finns i en större variation av färger och mönster än Staffies.

dessa är generella observationer, och individer inom varje ras kan variera avsevärt. Dessutom har båda raserna ett brett utbud av individuella personligheter, vilket gör varje hund unik!

Hur många Amerikanska Staffordshireterrier finns i Sverige?

I Sverige finns det 10067 registrerade Amerikanska Staffordshireterriers per 2022-12-31.