Anatolisk Herdehund (Kangal)

Anatolisk Herdehund (Kangal)

En majestätisk väktare från Turkiet

Anatoliska herdehunden, även känd som Kangal, är en majestätisk och kraftfull ras, uppskattad för sin lojalitet och sitt mod. Ursprungligen från Turkiet, har denna ras etablerat sig som en pålitlig och mångsidig arbetshund.

Ursprung

Anatoliska herdehunden, även känd som Kangal, är en hundras med tusenåriga rötter i Turkiet, där den traditionellt används för att skydda boskap från rovdjur. Dess kraft, mod och lojalitet har gjort den oersättlig för herdar över Anatolien och de har ända sedan antiken värderats högt för sin utmärkta herdeförmåga.

Storlek

Anatoliska herdehundar är stora och kraftfulla djur. Vuxna hanhundar står vanligtvis mellan 74 och 81 cm i manken, medan tikar vanligtvis mäter mellan 71 och 79 cm. Vikten för hanhundar varierar mellan 50 och 65 kg, medan tikar väger mellan 41 och 59 kg.

Utseende och Päls

Anatoliska herdehunden har en stark och robust kropp, med en bred och kraftig hals. Rasen har mörka, mandelformade ögon och en svart eller brun nos. Pälsen är kort till medellång, tjock och tät, vilket ger dem bra skydd mot väder och vind. Färgerna varierar, men de vanligaste är sand, vit och fläckig.

Hur mycket päls fäller en Anatolisk Herdehund?

Anatoliska herdehundar fäller måttligt året om, men fällningen kan bli mer omfattande under vår och höst då de byter päls. Regelbunden borstning kan hjälpa till att minska mängden lösa hår i hemmet.

Hur mycket motion kräver en Anatolisk Herdehund?

Denna ras är relativt lugn och behöver inte så mycket fysisk motion som andra stora raser, men de behöver ändå dagliga promenader och tillfällen till fysisk aktivitet. Mental stimulans är också viktig, då detta är en intelligent ras som trivs med uppgifter och utmaningar.

Är Anatolisk Herdehund Familjevänlig?

Anatoliska herdehundar är kända för att vara mycket lojala och skyddande mot sin familj. De är vänliga och tålmodiga med barn, men på grund av deras storlek bör interaktioner mellan små barn och hunden alltid övervakas. De kan vara reserverade mot främlingar och andra hundar, så tidig socialisering är viktig.

Införskaffande av en Anatolisk Herdehund

Om du överväger att skaffa en Anatolisk herdehund, är det viktigt att du är beredd att ägna tid åt deras träning och socialisering. De är en intelligent och självständig ras som bäst svarar på konsekvent och rättvis träning. Dessa hundar är inte lämpliga för lägenhetsboende, de behöver ett hem med gott om utrymme att röra sig på, helst med en säker inhägnad gård. De är också kända för att vara relativt tysta, vilket kan vara en fördel för de som bor i tätbebyggda områden.

Hur många Anatoliska Herdehundar finns i Sverige?

I Sverige finns det 80 stycken registrerade Anatoliska Herdehundar per 2022-12-31.