Aussiedoodle

Den charmerande och aktiva familjehunden

Aussiedoodle, också känd som Aussiepoo eller Aussiepoodle, är en hybridras som korsas mellan en Australian Shepherd och en pudel. Denna intelligenta och energiska ras är känd för sitt vänliga temperament, sin lekfullhet och sin fantastiska anpassningsförmåga. Med deras lockiga päls och ögon som utstrålar glädje och kärlek, har Aussiedoodles blivit populära familjehundar.

Ursprung

Aussiedoodle är en relativt ny hybridras som förmodligen har sitt ursprung i USA under 2000-talet. De är skapade genom att korsa en Australian Shepherd och en pudel, oftast en standard- eller miniatyrpudel. Syftet med denna korsning är att skapa en hund som bär på de bästa egenskaperna från båda raserna, inklusive pudelns hypoallergeniska päls och Australian Shepherds herdeinstinkter och arbetslust.

Egenskaper och Temperament

Aussiedoodles är kända för sin intelligens, energi och tillgivenhet. De älskar att vara i centrum för uppmärksamheten och trivs bäst när de är aktiva deltagare i familjens dagliga liv. Med en naturlig nyfikenhet och en kärlek till att utforska, är dessa hundar också snabba att lära sig och svarar väl på träningsmetoder som använder positiv förstärkning.

Aussiedoodles är mycket mångsidiga och kan användas för en mängd olika aktiviteter och syften. Här är några saker som Aussiedoodles är särskilt bra på:

  1. Familjehundar: Med sitt vänliga och kärleksfulla temperament är Aussiedoodles fantastiska familjehundar. De är mycket tillgivna och har ofta en stark bindning till sina mänskliga familjemedlemmar.

  2. Terapi- och assistenthundar: Tack vare deras intelligens och vilja att behaga, kan Aussiedoodles tränas för att bli terapi- eller assistenthundar. De har förmågan att känna in och reagera på människors känslor, vilket gör dem särskilt lämpliga för denna roll.

  3. Sport och aktiviteter: Aussiedoodles älskar att vara aktiva och kan njuta av och utmärka sig i en mängd hundsporter och aktiviteter, inklusive agility, lydnad, rallylydnad, sök- och räddningsträning, och mer.

  4. Hypoallergena husdjur: Med deras pudelarv, tenderar Aussiedoodles att fälla mindre hår än många andra raser, vilket gör dem till ett bra val för människor med allergier.

  5. Träningsvilliga: Aussiedoodles är mycket intelligenta och älskar att lära sig nya saker. Med rätt träningsmetoder kan de snabbt lära sig en mängd kommandon och tricks.

 

Storlek

Aussiedoodles varierar mycket i storlek beroende på pudeltypen som används för avel. Generellt sett kan en Aussiedoodle variera mellan 25 till 70 cm i höjd vid skuldran och kan väga mellan 7 till 30 kg. De kan kategoriseras i tre huvudstorlekar: standard, mellan och mini.

Utseende och Päls

Aussiedoodles päls är ofta lockig eller vågig, vilket är ett arv från deras pudelförälder. Deras päls kan komma i en mängd olika färger och mönster, inklusive svart, blå, röd, silver, choklad, vit och flerfärgad. Deras päls kräver regelbunden borstning och trimning för att hålla den i gott skick.

Hur mycket päls fäller en Aussiedoodle?

Aussiedoodles är kända för att fälla lite till ingen päls alls, vilket gör dem till ett bra alternativ för personer med allergier. De kräver dock regelbunden borstning och trimning för att hålla pälsen frisk och för att förebygga knutar och tovor.

Är Aussiedoodles familjevänliga?

Absolut! Aussiedoodles är kända för att vara utmärkta familjehundar. De älskar att vara en del av familjeaktiviteter och är kända för att vara bra med barn. Med rätt socialisering kan de också komma överens bra med andra husdjur.

Införskaffande av en Aussiedoodle

Att skaffa en Aussiedoodle innebär att hitta en ansvarsfull uppfödare som testar föräldradjur för genetiska sjukdomar och tillhandahåller ordentlig vård och socialisering för valpar. Kom ihåg att rätt uppfödare kommer att ha valparnas bästa intressen i åtanke och kommer att vara redo att stödja dig genom hela ditt ägande.

Hur många Aussiedoodles finns det i Sverige?

I Sverige finns det 98 stycken registrerade Aussiedoodles per 2022-12-31.