Australian Kelpie

Australian kelpie


Den Uthålliga Boskapshunden

Australian Kelpie är en hundras känd för sin oerhörda uthållighet och arbetsetik. Dessa hundar, kända för sitt skickliga och effektiva herdearbete, är lojala och modiga, med en stark önskan att behaga och arbeta. Denna artikel kommer att gå igenom rasens ursprung, dess egenskaper och vad som krävs för att bli ägare till en Australian Kelpie. 

Ursprung

Australian Kelpie härstammar från Australien, där den ursprungligen utvecklades för att hantera boskap under det tuffa australiensiska klimatet. Rasen härstammar från importerade brittiska herdehundar, och dess namn kommer från en skotsk vattensprång, vilket är en hänvisning till rasens förmåga att lätt och smidigt förflytta sig över både land och vatten.

Storlek

Australian Kelpies är medelstora hundar. Hanarna ligger normalt mellan 46-51 cm i höjd vid manken och tikarna ligger mellan 43-48 cm. Deras vikt varierar mellan 14-20 kg, beroende på kön och individuell genetik.

Utseende och Päls

Australian Kelpies är välproportionerade hundar med starka muskler och en livlig och alert hållning. De har mandelformade ögon, som oftast är mörkbruna, och en päls som kan vara svart, röd, choklad, rökblå, fawn eller tan, vanligtvis med tanmarkeringar. Pälsen är dubbellagrad, med en kort, tät underpäls och en väderbeständig toppäls.

Hur mycket päls fäller en Australian Kelpie?

Trots deras korta, dubbellagrade päls fäller Australian Kelpies en ansenlig mängd, särskilt under de varmare månaderna. Regelbunden borstning kan bidra till att kontrollera mängden lös päls och hålla hundens päls frisk och ren.

Hur mycket motion kräver en Australian Kelpie?

Australian Kelpies är mycket energiska och kräver en hel del fysisk aktivitet. Minst en timmes daglig motion, inklusive promenader, springa, lek och aktivitetsspel, rekommenderas för att hålla dem glada och hälsosamma.

Är Australian Kelpie familjevänlig?

Australian Kelpies är kända för att vara lojala och kärleksfulla mot sina familjer. De kan dock vara reserverade mot främlingar. Rasen kan också vara bra med barn, särskilt om de har växt upp tillsammans. Deras höga energinivåer och behov av konstant sysselsättning kan dock vara överväldigande för vissa familjer.

Införskaffande av en Australian Kelpie

Innan du skaffar en Australian Kelpie, är det viktigt att förstå att denna ras kräver mycket fysisk aktivitet och mental stimulans. Dessa hundar trivs bäst när de har jobb att göra, vilket kan inkludera agility, sök och räddning, och självklart boskapsherdearbete. Kelpies behöver ett hem där de får mycket utrymme att röra sig på och tillräckligt med mental stimulans för att förhindra problematisk beteende orsakat av tristess eller frustration. Om du kan erbjuda detta, kan en Australian Kelpie bli en utmärkt följeslagare och arbetshund.