Basset Artésien Normand


En Liten Fransk Jägare med Stor Personlighet


Basset Artésien Normand är en mindre, långbent hundras från Frankrike, känd för sina utmärkta spårningsförmågor och sitt trevliga temperament. Trots sin lilla storlek har denna hund en stor personlighet och en ivrig aptit för äventyr.

Ursprung

Basset Artésien Normand härstammar från Frankrike, där de ursprungligen utvecklades som jakthundar. Denna ras härstammar från 1870-talet och är troligen en korsning mellan Basset Normand och Basset d'Artois. Trots sin jägande bakgrund, är denna hund idag mest känd som ett älskvärt husdjur.

Egenskaper och temperament

Basset Artésien Normand är känd för sitt vänliga och tillmötesgående temperament. De är lojala, älskande och är kända för att vara mycket tålmodiga, vilket gör dem till ett utmärkt val för familjer med barn. De har också en stark jaktinstinkt, vilket gör dem utmärkta för spårning och andra hundsporter.

Storlek

Basset Artésien Normand är en mindre hundras, men den är robust och stark för sin storlek. De väger vanligtvis mellan 15 och 20 kg och når en höjd på 30-36 cm vid manken.

Utseende och päls

De har korta ben, ett långt kropp och droppformade öron. Deras päls är kort och slät, och kommer oftast i färger som inkluderar vit, svart och tan. Rasen kräver inte mycket pälsvård utöver regelbunden borstning för att ta bort lös päls och döda hår.

Hur mycket päls fäller en Basset Artésien Normand?

Basset Artésien Normand är en måttlig till hög fällare. De fäller mer under hösten och våren, och regelbunden borstning kan hjälpa till att hålla fällningen under kontroll.

Är Basset Artésien Normand familjevänlig?

Ja, Basset Artésien Normand anses vara mycket familjevänliga. De är kända för att vara godmodiga och tålmodiga, vilket gör dem till ett utmärkt husdjur för familjer med barn.

Hur mycket motion kräver en Basset Artésien Normand?

Basset Artésien Normand behöver regelbunden motion för att hålla sig friska och lyckliga. Dagliga promenader, lek i trädgården eller mental stimulans genom spårning eller sökträning kan vara utmärkta sätt att hålla dessa hundar aktiva.

**Införskaffning av Basset Artésien Normand

Att överväga att skaffa en Basset Artésien Normand kräver samma överväganden som med alla hundraser. Potentiella ägare bör vara beredda på att ge dessa hundar den tid, uppmärksamhet och motion de behöver. Även om de är mindre, behöver dessa hundar fortfarande regelbunden motion och mental stimulans. Dessutom kan de ha en stark jaktinstinkt, vilket kan göra dem benägna att följa dofter och ignorera kommandon, så träning och eventuell säker inramning av trädgårdar kan vara nödvändigt.