Bernerstövare

En Passionerad Jägare Med Ett Vänligt Hjärta

Ursprungligen avlad i Schweiz för att jaga vilt över olika terränger, kombinerar Bernerstövare starka jaktinstinkter med en vänlig och lojal natur som gör den till en utmärkt jaktkompis och familjehund.

Ursprung

Bernerstövare, även känd som Berner Laufhund, är en medelstor hundras som har sitt ursprung i Schweiz. De har historiskt sett använts som jakthundar, särskilt för att jaga hare och rådjur.

Egenskaper och Temperament

Bernerstövare är kända för sin starka jaktinstinkt, utmärkt näsa och förmåga att spåra vilt över varierande terränger. Trots sin starka jaktinstinkt har de också en vänlig och lojal natur och är kända för att vara bra med barn. Bernerstövare har en hög energinivå och kräver regelbunden motion och mental stimulans för att hålla sig friska och glada.

Storlek

En typisk Bernerstövare är mellan 42 till 50 cm hög vid manken och väger mellan 15 till 20 kg.

Utseende och Päls

Bernerstövare har en slank kropp och ett robust huvud med mörka ögon och hängande öron. Deras päls är kort och glänsande, vanligtvis i svart, vitt och rostfärgat.

Hur mycket päls fäller en Bernerstövare?

Bernerstövare är måttliga fällare. Det är rekommenderat att borsta deras päls regelbundet för att minska fällning och hålla pälsen i gott skick.

Är Bernerstövare familjevänlig?

Bernerstövare är kända för att vara bra med barn och de har en vänlig och lojal natur som gör dem till en bra familjehund. Men som med alla hundraser bör interaktioner mellan barn och hundar alltid övervakas.

Hur mycket motion kräver en Bernerstövare?

Som en aktiv jakt ras kräver Bernerstövare mycket motion och mental stimulans. Långa promenader, löpning, och speltid kan hjälpa till att uppfylla denna rasens träningsbehov.

Införskaffande av en Bernerstövare

För att införskaffa en Bernerstövare, bör man börja med att kontakta en ansedd uppfödare eller räddningsorganisation. Det är viktigt att förstå att som en jakt ras, Bernerstövare kan kräva mer träning och motion än andra raser, och det är viktigt att överväga om detta är en bra passform för din livsstil.