Bichon Havanais

En kärleksfull och charmig följeslagare

Med sin mjuka päls och lekfulla natur, är Bichon Havanais ett charmigt sällskapsdjur som är älskat av många. Deras lättsamma temperament och tillgivenhet gör dem till utmärkta sällskap för alla typer av hushåll.

Ursprung

Bichon Havanais, även känd som Havanese, kommer ursprungligen från Kuba. Rasen har sitt namn från Kubas huvudstad, Havanna, och utvecklades som sällskapshund för de kubanska eliterna under kolonialtiden.

Egenskaper och Temperament

Bichon Havanais är kända för sin tillgivenhet och intelligens. De är lätt tränade och har ett glatt och vänligt temperament, vilket gör dem till utmärkta familjehundar. De har en stark koppling till sina ägare och älskar att spendera tid tillsammans med sin familj.

Storlek

En typisk Bichon Havanais väger mellan 3 och 6 kg, och når en höjd av 23 till 27 cm vid manken.

Utseende och Päls

Rasen är mest känd för sin mjuka och silkeslena päls, som kan vara rakt eller vågigt. Färgen varierar från vit, grädde, fawn, silver, blå, svart och choklad. Ögonen är oftast mörka och deras uttryck är mycket uttrycksfullt och intelligent.

Hur mycket päls fäller en Bichon Havanais?

Bichon Havanais är en lågfällande ras, vilket gör dem till ett bra val för allergiker. Men deras päls kräver regelbunden borstning och ibland klippning för att hålla den i gott skick.

Är Bichon Havanais familjevänlig?

Ja, Bichon Havanais är mycket familjevänliga och kommer väl överens med barn och andra husdjur. De älskar att vara i mitten av familjeaktiviteter och är alltid redo för en lekstund.

Hur mycket motion kräver en Bichon Havanais?

Bichon Havanais är en relativt aktiv ras och behöver daglig motion för att hålla sig friska. De älskar att leka, så lekstunder, promenader eller en stunds lek i en säker inhägnad område är bra alternativ.

Införskaffande av en Bichon Havanais

När du bestämmer dig för att skaffa en Bichon Havanais, är det viktigt att du hittar en ansedd uppfödare. Var beredd på regelbunden pälsvård och se till att du kan tillgodose hundens behov av mental och fysisk stimulans.

Hur många Bichon Havanais finns det i Sverige?

I Sverige finns det 10207 stycken registrerade Bichon Havanais per 2022-12-31.