Boerboel

Sydafrikas Mäktiga och Lojala Beskyddare

Boerboel, en kraftfull och imponerande hundras från Sydafrika, är känd för sin förmåga att vara både en lojal familjemedlem och en formidabel vakthund. Denna robusta och mångsidiga ras är en av de mest populära raser i sitt hemland och vinner ständigt nya fans runt om i världen tack vare sitt djärva utseende och milda temperament.

Ursprung

Boerboel är en sydafrikansk hundras, framavlad för att skydda gårdar från rovdjur och andra hot. Rasen är troligen en blandning av olika europeiska hundraser som fördes till Sydafrika av europeiska bosättare, blandade med inhemska afrikanska raser.

Egenskaper och temperament

Boerboels är mycket intelligenta, självständiga och skyddande hundar, vilket gör dem till utmärkta vakthundar. Trots deras storlek och skyddande instinkter, är de kända för att vara lugna och kärleksfulla mot sina familjer, inklusive barn. De har en stark koppling till sina ägare och strävar efter att behaga.

Storlek

Boerboels är en stor hundras. Hanar kan väga mellan 65-90 kg och mäta upp till 70 cm i höjd, medan tikar tenderar att vara något mindre, med en vikt mellan 50-65 kg och en höjd mellan 55-65 cm.

Utseende och päls

Boerboel har en robust och muskulös byggnad, med en kort, tät päls som kommer i olika färger inklusive fawn, brun, röd, brindle och svart. De har ett kraftfullt huvud, med öron som hänger naturligt på sidorna av huvudet.

Hur mycket päls fäller en Boerboel?

Boerboels fäller moderat, men deras korta päls kräver minimal underhåll. Regelbunden borstning kan hjälpa till att hålla pälsen i bra skick och minska mängden löst hår i hemmet.

Är Boerboel familjevänlig?

Ja, trots deras storlek och beskyddande natur, är Boerboels kända för att vara mycket familjevänliga. De är tålmodiga och försiktiga med barn och kan bilda starka band med hela familjen. Dock är det viktigt att träna och socialisera dessa hundar ordentligt, på grund av deras storlek och styrka.

Hur mycket motion kräver en Boerboel?

Boerboels är aktiva hundar som kräver regelbunden motion. Dagliga promenader, lek i trädgården, och mental stimulans i form av träning och spel kan hjälpa till att hålla dem friska och lyckliga.

Införskaffande av en Boerboel

Boerboels är fantastiska hundar för rätt person eller familj. De kräver dock mycket tid och engagemang för att träna och socialisera. Att skaffa en Boerboel bör vara ett genomtänkt beslut, och det är viktigt att vara beredd på det ansvar som kommer med att äga en sådan stor och kraftfull hund.

Hur många Boerboel finns det i Sverige?

I Sverige finns det 307 stycken registrerade Boerboel per 2022-12-31