Braque du Bourbonnais


Den franska pointern med ett hjärta av guld

Braque du Bourbonnais, en ädel fransk jakthundras, har vunnit många hjärtan både som en arbetspartner och som en älskad familjemedlem. Denna mångsidiga och intelligenta ras balanserar arbete och lek på ett exemplariskt sätt och är en idealisk kompanjon för både jägare och familjer.

Ursprung

Rasen härstammar från Frankrike och har varit känd som en kvalificerad fältpointer och setter i flera århundraden. Den exakta ursprunget är okänt, men den har alltid varit förknippad med jakt.

Vilken typ av hund är Braque du Bourbonnais?

Denna ras är både en utmärkt jakthund och en fantastisk familjehund, tack vare sin intelligens, sin lyhördhet och sitt lugna temperament.

Egenskaper och temperament

Braque du Bourbonnais är känd för sin vänlighet, intelligens och förmåga att arbeta väl både i grupp och enskilt. Dessa egenskaper gör den till en utmärkt jakt- och familjehund.

Storlek

Rasen är av medelstorlek, vanligtvis vägande mellan 18 och 25 kg och mäter mellan 51 och 61 cm i höjd.

Utseende och päls

Den har en kort och fin päls, vanligtvis i färger som fawn eller liver. Pälsen är lätt att sköta och ser alltid välputsad ut.

Hur mycket päls fäller en Braque du Bourbonnais?

Pälsfällningen är generellt låg, men en regelbunden borstning kan hjälpa till att minska lösa hår och främja en frisk hud och päls.

Är Braque du Bourbonnais allergivänlig?

Denna ras är inte särskilt känd för att vara allergivänlig. Personer med allergier bör alltid rådgöra med en läkare innan de skaffar en ny hund.

Foder och kost

En högkvalitativ diet som är rik på protein och fett är idealisk för denna energiska ras.

Träning och motion

Braque du Bourbonnais kräver regelbunden motion och mental stimulans, både genom jakt och genom andra aktiviteter som spårning eller agility.

Hälsa

Rasen är generellt hälsosam, men kan vara utsatt för vissa ärftliga sjukdomar som höftdysplasi och ögonsjukdomar.

Speciella vårdbehov

Inga speciella vårdbehov utöver regelbunden motion och en balanserad kost. Rasen trivs bäst i ett aktivt hem.

Skötsel och grooming

Enkel grooming som inkluderar borstning, badning vid behov, och grundläggande hygien som öronrengöring och kloklippning.

Vanliga beteendeproblem och lösningar

Vissa individer kan vara benägna för separationsångest. Detta kan oftast hanteras genom ordentlig träning och genom att ge hunden tillräckligt med mental och fysisk stimulans.

Är Braque du Bourbonnais skällig?

Rasen är inte särskilt skällig men kan ge ifrån sig varningsskall om det är nödvändigt.

Är Braque du Bourbonnais familjevänlig?

Absolut, dess vänliga och balanserade natur gör den till en utmärkt hund för familjer med barn.

Vilken livslängd har en Braque du Bourbonnais

Med rätt vård och näring, kan denna ras leva upp till 12-15 år.

Införskaffande av Braque du Bourbonnais

Om du är intresserad av att skaffa en Braque du Bourbonnais, är det viktigt att göra gedigen forskning och att söka en ansedd uppfödare eller adoption via räddningstjänster.

Sammanfattning

Braque du Bourbonnais är en mångsidig och kärleksfull ras som erbjuder det bästa av båda världarna, som jaktpartner och som en del av familjen. Med rätt omvårdnad och uppmärksamhet kommer denna hund att berika ditt liv på många sätt.