Cão da Serra de Aires

Arbetarhunden från Portugal

Cão da Serra de Aires, även känd som den portugisiska fårvakthunden, är en intelligent och arbetsvillig ras som traditionellt har använts för att valla får och getter i Portugal. Denna distinkta ras är känd för sin långa och vågiga päls och sin alerta och engagerade natur, vilket gör den till en uppskattad vallhund samt familjekompis.

Ursprung

Rasens ursprung kan spåras tillbaka till Alentejo-regionen i Portugal, där den främst användes för att valla och skydda boskap. Dess arbetsförmåga och intelligens ledde till att den blev mycket uppskattad bland herdar. Även om den varit nära utrotning, har uppfödare och entusiaster arbetat för att bevara rasen, som nu återigen växer i popularitet.

Egenskaper och Temperament

Cão da Serra de Aires är känd för sin intelligens, lojalitet och arbetsvilja. De är aktiva och energiska, och kräver regelbunden träning och mental stimulans. Som sällskapshundar är de kärleksfulla och trofasta, med en stark känsla för familjen och sina ägare.

Storlek

Denna medelstora ras väger mellan 17 och 27 kg och mäter 42 till 55 cm i höjd vid axeln. Det finns viss variation i storlek mellan hanar och tikar.

Utseende och Päls

Med en lång, vågig och grov päls, är Cão da Serra de Aires distinkt i sitt utseende. Pälsen kan vara av olika färger, inklusive gult, grått, och fawn. Regelbunden borstning är nödvändig för att hålla pälsen frisk.

Hur mycket päls fäller en Cão da Serra de Aires?

Fällningen är måttlig, och regelbunden borstning kan hjälpa till att minska mängden löst hår. Detta gör skötseln något lättare jämfört med vissa andra raser.

Är Cão da Serra de Aires familjevänlig?

Ja, denna ras är känd för att vara familjevänlig och kan bli en lojal och tillgiven del av familjen. De fungerar oftast väl med barn och andra djur, förutsatt att de är korrekt socialiserade.

Införskaffande av Cão da Serra de Aires

Att införskaffa en Cão da Serra de Aires kräver omsorgsfullt övervägande och förberedelse. Rasen passar bäst för aktiva familjer som kan erbjuda tillräcklig motion och mental stimulering. Som arbetande hund kräver den också en stark och konsekvent ledare som förstår dess behov och egenskaper.