Cão de Fila de São Miguel

Cão de Fila de São Miguel

Cão de Fila de São Miguel, också känd som Azores Cattle Dog eller São Miguel Catch Dog, är en sällsynt och robust ras som härstammar från São Miguel-ön i Azorerna. Denna arbetsras är känd för sin lojalitet och mod och används traditionellt för att valla och skydda boskap.

Ursprung

Rasen har en intressant historia som går tillbaka flera hundra år på Azorerna. Den har utvecklats genom selektiv avel för att hjälpa bönderna med att hantera och skydda sin boskap. Dess specifika ursprung är oklart, men den tros ha influenser från andra europeiska boskapsvaktare och molosserhundar.

Egenskaper och Temperament

Cão de Fila de São Miguel är en intelligent och orädd hund med starka skyddsinstinkter. De är lojala mot sina ägare och misstänksamma mot främlingar, vilket gör dem till effektiva vakthundar. De kräver fast och konsekvent ledarskap och passar bäst för erfarna ägare.

Storlek

Rasen är medelstor till stor, med en vikt som varierar mellan 35 och 45 kg och en höjd som sträcker sig från 50 till 60 cm vid axeln.

Utseende och Päls

Med ett muskulöst och kompakt utseende, har Cão de Fila de São Miguel en kort och tät päls som finns i färger som brindle, fawn och grå. Pälsen är lättskött och kräver regelbunden borstning.

Hur mycket päls fäller en Cão de Fila de São Miguel?

Rasen fäller måttligt, och en veckovis borstning kan hålla pälsen frisk och minska löst hår i hemmet. De är inte kända för att fälla överdrivet mycket, och deras päls är relativt lätt att sköta.

Är Cão de Fila de São Miguel familjevänlig?

Med rätt socialisering och träning kan Cão de Fila de São Miguel vara en tillgiven och trofast familjemedlem. De passar bäst i hem där de kan få konsekvent ledarskap och kärlek, och kan vara vänliga mot familjemedlemmar, inklusive barn.

Införskaffande av Cão de Fila de São Miguel

Att införskaffa en Cão de Fila de São Miguel kräver övervägande och förståelse för rasens behov. De passar bäst i en aktiv familj som förstår och respekterar deras arbetsinstinkter. Ett hem med en inhägnad gård och möjligheter för regelbunden motion och mental stimulering är idealiskt för denna energiska och arbetsvilliga ras.