Curly Coated Retriever

curly coated retriever
Den lockiga jakthunden från England

Curly Coated Retriever, med sina karakteristiska lockiga päls, är en livlig och självsäker ras som är känd för sina färdigheter inom jakt och apportering. Denna ras kombinerar styrka och uthållighet med intelligens och mångsidighet, vilket gör den till en utmärkt arbetande hund och familjeföljeslagare.

Ursprung

Curly Coated Retriever är en av de äldsta retrieverraserna och har sina rötter i 1800-talets England. Rasen utvecklades genom att korsa olika jakt- och arbetsraser, inklusive St John's Dog och vattenhundar, för att skapa en skicklig och mångsidig jakthund som kunde hantera olika terränger och vattenmiljöer.

Vilken typ av hund är Curly Coated Retriever?

Curly Coated Retriever är främst en jakthund, känd för sin skicklighet inom vattenarbete och apportering. Den är en stark och intelligent hund som också gör sig bra som sällskapshund, agility och sök- och räddningsarbeten.

Egenskaper och temperament

Rasen är känd för sin intelligens, sitt självförtroende och sitt livliga temperament. Curly Coated Retrievers är ofta oberoende och kan vara reserverade mot främlingar, men de är lojala och kärleksfulla mot sin familj.

Storlek

En vuxen Curly Coated Retriever väger mellan 25 och 40 kilo och har en höjd på omkring 58-69 centimeter vid skuldrorna.

Utseende och päls

Rasens mest slående egenskap är dess unika, tätt lockiga päls som är vattenavvisande. Pälsen är vanligtvis svart eller leverfärgad.

Hur mycket päls fäller en Curly Coated Retriever?

Curly Coated Retriever fäller måttligt, men dess speciella päls behöver regelbunden skötsel för att hålla sig i bästa skick.

Är Curly Coated Retriever allergivänlig?

Curly Coated Retriever är inte känd som en särskilt allergivänlig ras, och de som är känsliga för päls kan behöva överväga en annan ras.

Är Curly Coated Retriever skällig?

Curly Coated Retrievers är inte kända för att vara särskilt skälliga, men individuell träning och socialisering är nyckeln till att hantera oönskat beteende.

Foder och kost

En välbalanserad diet som uppfyller rasens energibehov är viktig, särskilt för arbetande eller aktiva individer.

Träning och motion

Curly Coated Retrievers är aktiva och energiska hundar som behöver mycket motion och mental stimulans. De trivs med aktiviteter som simning, vandring och apportering.

Hälsa

Rasen är generellt hälsosam men kan vara utsatt för vissa genetiska tillstånd som höft- och armbågsdysplasi.

Speciella vårdbehov

Pälsens vård och regelbundna ögon- och öronkontroller är viktiga för att hålla rasen frisk och välmående.

Är Curly Coated Retriever familjevänlig?

Ja, Curly Coated Retrievers är kända för att vara bra med barn och kan vara utmärkta familjehundar med rätt träning och socialisering.

Vilken livslängd har en Curly Coated Retriever?

Curly Coated Retrievers har en förväntad livslängd på omkring 10-12 år.

Införskaffande av Curly Coated Retriever

När du skaffar en Curly Coated Retriever är det viktigt att hitta en ansvarsfull uppfödare som testar sina hundar för de vanligaste hälsoproblemen inom rasen.

Sammanfattning

Curly Coated Retriever är en robust och mångsidig hund som kan vara en utmärkt jakt- och familjehund. Med rätt omvårdnad, träning och socialisering kommer denna ras att vara en pålitlig och lojal följeslagare.