Drever

Drever

Den uthålliga spårhunden från Sverige

Drever är en kompakt men energisk ras som ursprungligen kommer från Sverige. Med sina distinkta långa öron och korta ben, kombinerat med en imponerande uthållighet, är Drever en skicklig spårhund och en uppskattad familjemedlem.

Ursprung

Dreverns rötter kan spåras tillbaka till de svenska västhundarna som blandades med hundar från Tyskland och andra delar av Europa för att skapa en mer effektiv spårhund. Resultatet blev Drever, som officiellt erkändes som en egen ras i Sverige 1947.

Vilken typ av hund är Drever?

Drever är framförallt känd som en spårhund, men den är även en populär sällskapshund i Sverige tack vare sitt vänliga temperament och lätthanterliga storlek.

Egenskaper och temperament

Drever är känd för sin uthållighet, intelligens och sitt lugna, men alerta temperament. De är mycket sociala och kommer ofta bra överens med både människor och andra djur.

Storlek

Drever är en medelstor hundras med en genomsnittlig vikt på omkring 14-16 kg och en höjd på omkring 30-38 cm i mankhöjd.

Utseende och päls

Drever har en kort och tät päls som kommer i en mängd olika färger, inklusive trefärgad, röd-vit och svart-vit. Dess distinkta långa öron och korta ben gör den lätt att känna igen.

Hur mycket päls fäller Drever?

Drever fäller måttligt, men tack vare sin korta päls är skötseln relativt enkel med regelbunden borstning.

Är Drever allergivänlig?

Drever anses inte vara särskilt allergivänlig, så potentiella ägare med allergier bör överväga detta innan de skaffar en Drever.

Foder och kost

Drever behöver en balanserad diet för att stödja sin aktiva livsstil. Det är viktigt att ge dem kvalitetsfoder och övervaka deras vikt regelbundet.

Träning och motion

Drever är en aktiv ras som kräver daglig motion. Promenader, lek och spårningsövningar är särskilt uppskattade av denna ras.

Hälsa

Drevers är generellt en hälsosam ras, men kan vara mottagliga för vissa genetiska hälsotillstånd. Regelbundna veterinärbesök rekommenderas.

Speciella vårdbehov

Utom sin behov av motion och en balanserad diet behöver Drever också regelbundna öronkontroller, eftersom dess långa öron kan vara mottagliga för infektioner.

Skötsel och grooming

Drevers päls är lättskött. Regelbunden borstning räcker för att hålla den ren och frisk.

Vanliga beteendeproblem och lösningar

Drever kan vara envis om den inte får tillräcklig träning och stimulans. Tidig och konsekvent träning rekommenderas.

Är Drever skällig?

Drever kan vara vokal när den följer ett spår eller vill varna för något, men med rätt träning kan överdrivet skällande kontrolleras.

Är Drever familjevänlig?

Ja, Drever är känd för att vara särskilt bra med barn och andra husdjur, vilket gör den till en utmärkt familjehund.

Vilken livslängd har en Drever?

Med rätt vård och uppmärksamhet kan en Drever förväntas leva i omkring 12-14 år.

Att införskaffa en Drever

Om du överväger att skaffa en Drever, är det viktigt att göra din forskning och välja en ansvarsfull uppfödare.

Sammanfattning

Drever är en mångsidig och lojal hundras, känd för sina spårningsegenskaper och sitt vänliga temperament. Den passar utmärkt för aktiva familjer och jägare.