Engelsk Setter

Engelsk Setter
Den aristokratiska fågelhunden

Ursprung

Engelsk Setter har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet i England. Rasen utvecklades för att spåra och ställa upp fågel för jägare, och dess unika förmåga att "sätta", det vill säga ligga ner när den hittade bytet, gav den dess namn.

Vilken typ av hund är Engelsk Setter?

Engelsk Setter är en medelstor till stor jakthund känd för sin uthållighet och förmåga att arbeta över olika terränger. Den är också uppskattad som familjehund tack vare sitt milda och vänliga temperament.

Egenskaper och temperament

Denna ras är känd för sitt lugna, vänliga och samarbetsvilliga natur. De är sociala hundar som fungerar väl i familjemiljöer och är kända för att vara mycket tillgivna mot sina ägare.

Storlek

Engelska Setter är en relativt stor hundras, med hanar som vanligtvis väger mellan 25-35 kg och har en mankhöjd på ca 65-68 cm. Tikar är något mindre.

Utseende och päls

Rasen har en elegant och atletisk kroppsbyggnad, ett långt huvud och mjuka, hängande öron. Deras silkiga, medellånga päls är ofta vit med distinkta fläckar som kan vara svarta, bruna eller orange.

Hur mycket päls fäller Engelsk Setter?

De fäller en måttlig mängd, och regelbunden borstning kan hjälpa till att minimera mängden lös päls i hemmet.

Är Engelsk Setter allergivänlig?

Rasen betraktas inte som särskilt allergivänlig på grund av sin tendens att fälla.

Foder och kost

En välbalanserad kost som är anpassad efter deras energibehov är viktig, särskilt eftersom rasen är aktiv och behöver mycket energi.

Träning och motion

Engelska Setter är energiska hundar som kräver daglig motion och mental stimulans för att hålla sig friska och nöjda.

Hälsa

Rasen är generellt hälsosam men kan vara benägen för vissa genetiska hälsotillstånd som höftdysplasi och vissa ögonsjukdomar.

Speciella vårdbehov

Utöver grundläggande hundvård bör deras päls vårdas regelbundet för att undvika tovor och hålla huden frisk.

Skötsel och grooming

Engelska Setter kräver regelbunden borstning och öronvård samt professionell trimming några gånger om året för att underhålla pälsens kvalitet.

Vanliga beteendeproblem och lösningar

Som jakthundar kan de ibland visa en stark jaktinstinkt, så tidig träning och socialisering är viktigt för att de ska lära sig att kontrollera dessa impulser.

Är Engelsk Setter skällig?

Engelska Setter är inte kända för att vara särskilt sk älliga, men som alla hundar kan de skälla om de känner sig uttråkade eller negligerade.

Är Engelsk Setter familjevänlig?

Ja, deras vänliga och tålmodiga natur gör dem till utmärkta familjehundar, särskilt i hem med äldre barn.

Vilken livslängd har en Engelsk Setter?

En välvårdad Engelsk Setter kan förväntas leva mellan 10 till 12 år.

Att införskaffa en Engelsk Setter

När du överväger att skaffa en Engelsk Setter är det viktigt att vända sig till en ansvarsfull uppfödare som kan tillhandahålla hälsodokumentation och information om rasens behov.

Sammanfattning

Engelsk Setter är en aristokratisk och mångsidig ras, uppskattad för sin förmåga i fält och sitt härliga sällskap i hemmet. För den aktiva familjen kan en Engelsk Setter vara den perfekta följeslagaren.