Portugisisk vattenhund/Cao de agua portugues

Den intelligenta hunden från Portugal

Portugisisk vattenhund, även känd som Cao de agua portugues, är en intelligent och mångsidig hundras som har fungerat som en pålitlig assistent för portugisiska fiskare. Denna mångsidiga ras är inte bara känd för sina arbetsförmågor utan har också blivit populär som en lojal och tillgiven familjehund.

Ursprung

Portugisisk vattenhundens ursprung kan spåras tillbaka till kusten i Portugal där de hjälpte fiskare med allt från att hämta förlorade redskap till att valla fisk i näten. Deras unika simförmåga och intelligens har gjort dem ovärderliga för fiskesamhällen. Rasen har bevarats och vuxit i popularitet och är nu även en uppskattad sällskapshund.

Egenskaper och Temperament

Denna ras är känd för sin intelligens, energi och arbetsvilja. De är utmärkta simmare och älskar vatten. Som sällskapsdjur är de kärleksfulla och tillgivna, men kräver också mental och fysisk stimulans för att förbli lyckliga och välmående.

Storlek

Portugisisk vattenhund är en medelstor ras med en vikt som ligger mellan 16 och 27 kg och en höjd på 43 till 57 cm vid axeln.

Utseende och Päls

Denna ras har en unik och distinkt päls som kan vara lockig eller vågig. De finns i en mängd olika färger och färgkombinationer. Regelbunden klippning och borstning är nödvändig för att hålla pälsen frisk och snygg.

Hur mycket päls fäller en Portugisisk vattenhund?

Portugisisk vattenhund har en tämligen låg fällningsnivå jämfört med andra hundraser. Regelbunden vård och borstning kan hjälpa till att kontrollera och minska fällning ytterligare.

Är Portugisisk vattenhund familjevänlig?

Ja, Portugisisk vattenhund är känd för att vara mycket familjevänlig och fungerar bra med barn och andra husdjur. De är lojala och tillgivna, vilket gör dem till utmärkta familjemedlemmar.

Införskaffande av Portugisisk vattenhund

Att införskaffa en Portugisisk vattenhund kräver noggrant övervägande, eftersom rasen är energisk och kräver mycket träning och stimulans. Deras kärlek till vatten och behovet av mental och fysisk utmaning gör dem idealiska för aktiva familjer som älskar utomhusaktiviteter.