Tandhälsa och Tandköttssjukdomar hos hundar

Tandhälsa och Tandköttssjukdomar hos hundar: Symptom, behandling och förebyggande åtgärder


En god tandhälsa är avgörande för en hunds övergripande välbefinnande och livskvalitet. Tyvärr är tandköttssjukdomar vanliga bland hundar och kan leda till allvarliga komplikationer om de inte behandlas i tid. I denna artikel kommer vi att titta närmare på några av de vanligaste tandköttssjukdomarna hos hundar, deras symptom, behandlingsalternativ och hur man kan förebygga dem. 

Gingivit

Gingivit är den tidigaste fasen av tandköttssjukdom och orsakas vanligtvis av plack som samlas runt tandköttet. Symptomen inkluderar rodnad och svullnad i tandköttet samt blödande tandkött vid beröring. Om den inte behandlas kan gingivit leda till mer allvarliga tandköttssjukdomar och tandlossning.

 • Symptom: Rött, inflammerat tandkött, blödande tandkött, svårigheter att äta.
 • Förebyggande: God munhygien, regelbunden tandborstning.
 • Vård: Veterinärbehandling, antibiotika vid allvarliga fall.

Tandlossning (Parodontit)

Parodontit är en avancerad form av tandköttssjukdom som påverkar både tandköttet och de djupare vävnaderna runt tanden. Detta kan resultera i att tänderna lossnar eller faller ut. Symptomen inkluderar lös tandkött, illaluktande andedräkt och smärta vid tuggning.

 • Symptom: Lösa tänder, tandköttet drar sig tillbaka.
 • Förebyggande: Tidig upptäckt och behandling av gingivit.
 • Vård: Professionell tandvård och eventuellt tandextraktion.

Tandsten (Tandplack)

Tandsten, också känt som tandplack, är en ansamling av mineraliserade bakterier som bildas på tänderna. Om den inte avlägsnas kan tandsten orsaka irritation och inflammation i tandköttet, vilket kan leda till tandköttssjukdomar och tandlossning.

 • Symptom: Gulaktig beläggning på tänderna, dålig andedräkt.
 • Förebyggande: Borsta tänderna regelbundet, använda tandskrapor.
 • Vård: Professionell tandrengöring hos veterinär.

Tandbrott

Tandbrott hos hundar kan orsaka smärta och svårigheter att tugga. Undvik att ge hårda föremål som kan skada tänderna och se till att din hunds tandvård är regelbunden för att förebygga problem. Vid tandbrott, sök omedelbart veterinärvård för behandling och eventuell tandreparation.

 • Symptom: Smärta, blödning, svårigheter att tugga.
 • Förebyggande: Undvika hårda föremål som hunden kan tugga på.
 • Vård: Veterinärvård och eventuell tandreparation.

Oral tumör

Orala tumörer hos hundar är allvarliga tillstånd som kan påverka munhälsan negativt. Det är viktigt att vara uppmärksam på eventuella knölar, sår eller blödningar i hundens mun. Vid misstanke om oral tumör, kontakta veterinär för utredning och behandling. Tidig upptäckt kan öka chanserna till en framgångsrik behandling och förbättrad livskvalitet för din hund.

 • Symptom: Svullnader i munnen, blödningar, viktnedgång.
 • Förebyggande: Regelbundna tandkontroller hos veterinären.
 • Vård: Kirurgisk borttagning och eventuell strålbehandling.

Förebyggande åtgärder

För att förebygga tandhälsoproblem hos hundar är det viktigt att borsta deras tänder regelbundet. Använd hundtandborste och hundtandkräm som är speciellt formulerade för hundar. Ge även hunden tuggleksaker och tuggben som kan hjälpa till att avlägsna plack och massage tandköttet.

Regelbundna veterinärbesök är också viktiga för att kontrollera hundens tandhälsa och genomföra professionell tandrengöring om det behövs. Om du märker några tecken på tandköttssjukdomar, som rodnad, svullnad eller blödning i tandköttet, bör du kontakta din veterinär så snart som möjligt för en korrekt diagnos och behandling.

En god tandhälsa är nyckeln till ett lyckligt och friskt liv för din fyrbenta vän. Genom att ta hand om deras tänder och tandkött kan du hjälpa dem att leva ett smärtfritt och aktivt liv och njuta av varje stund tillsammans.